top of page
  • Kirjoittajan kuvaEija Kaasalainen

Miten selvitä koronatukiviidakossa?



Olen useamman yrittäjistä koostuvan Facebook-ryhmän jäsen ja seurannut tiiviisti keskustelua (toki myös osallistunut) yritystukien hakemisesta. Epätietoisuutta tuntuu olevan paljon kysymysten määrästä päätellen, eikä ohjeistuskaan ole ollut kovin yksiselitteistä. Nyt aletaan olla tilanteessa, jossa tuen hakeminen alkaa olla mahdollista kaikille yritysmuodoille. Lisäksi tästä päivästä alkaen (16.4.2020) voi yrittäjä-statuksella hakea myös työmarkkinatukea henkilökohtaisen talouden tueksi. Ottamatta kantaa siihen onko tukien määrä riittävä tai oikea-aikainen, kokoan tähän postaukseen ajantasaista tietoa sekä linkkejä, joista löytyy tarkempaa infoa ja ohjeistusta.


Mennäänpä kerrankin pienestä suurempaan.


TYÖMARKKINATUKI YRITTÄJILLE


Työmarkkinatukea saavat tarvittaessa kaikki yrittäjät yritysmuodosta riippumatta. Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa saadakseen tukea. Työmarkkinatuki ei sulje pois muita rahoitusmuotoja. Tämä on tarkoitettu henkilökohtaisen talouden tueksi, kun taas muilla tukimuodoilla rahoitetaan yritystä.


Työmarkkinatuen saamisen edellytys on, että

  • yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai

  • yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.


Käytännössä prosessi etenee näin:

  1. Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.

  2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.

  3. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.

  4. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.


Huomioi, että TE-toimiston sähköinen lomake ei ole suunniteltu tätä tilannetta varten, joten joudut vastaamaan kysymyksiin samalla tavalla kuin työtön työnhakija. Hakemuksen täyttämistä varten löytyy ohjeistus TE-toimiston sivuilta. Lue ne läpi tarkasti:

https://www.te-palvelut.fi/te/fi/pdf/esitteet/Esitteet_2020/Yrittjn_ilmoittautuminen_tynhakijaksi_tyttohje_(003).pdf


Täältä lisäinfoa sekä ilmoittautuminen TE-toimistoon työnhakijaksi:

https://www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/ukk_tyoantajille_ja_yrittajille/index.html


Ja tästä pääset KELAN sivuille hakemaan työmarkkinatukea (tietoa myös yleisestä asumistuesta ja perustoimeentulotuesta):

https://www.kela.fi/tyottomyysturva-yrittaja


YKSINYRITTÄJÄT


Yksinyrittäjät voivat hakea tukea siitä kunnasta joka on merkitty yrityksen toimipaikaksi. Tuki on 2000 euron suuruinen kertakorvaus. Kannattaa seurata oman kunnan/kaupungin nettisivuja - sieltä löydät todennäköisesti tiedon siitä, koska tuki tulee haettavaksi ja mistä löydät lomakkeen jolla sitä haetaan.


- Jos et tiedä oman yrityksesi toimipaikkaa, tarkista YTJ:stä: www.ytj.fi

- Jos kunta ei tarjoa lomaketta tai valmista pohjaa jolla hakea tukea, löytyy Sopimustiedon sivuilta asianmukainen ilmainen lomake. Lomake ei etene suoraan Sopimustiedon sivuilta kunnalle, vaan se täytyy itse lähettää kunnan osoittamalle taholle.

https://blogi.sopimustieto.fi/korona-avustus-yksinyrittajalle-laadi-koronatukihakemus


Lisää infoa löydät Työ- ja Elinkeinoministeriön sivuilta:

https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronasta-ja-yksinyrittajista


PIENYRITYKSET, JOTKA TYÖLLISTÄVÄT 1-5 HENKEÄ


Nämä yritykset voivat hakea ELY-keskuksesta rahoitusta yritysmuodosta riippumatta (myös toiminimet, yksityiset elinkeinonharjoittajat sekä yritykset joissa on useampia yrittäjiä, mutta ei työntekijöitä). Tukea voidaan myöntää kaikille toimialoille, paitsi maa-, kala- ja metsätalouteen sekä maataloustuotteiden jalostukseen.


ELY-keskuksen tukea voi hakea tilanneanalyysin tekemiseen tai kehityshankkeeseen. Siis suunnitelmaan siitä, miten yritys pääsee kriisitilanteen yli toimintaa uudelleenoganisoimalla tai suuntautumalla uusille liikentoiminta-alueille. Tai suoraan kehityshankkeeseen, jolla nämä suunnitelmat viedään käytäntöön.


Rahoituksen määrä voi olla enintään 80 prosenttia laskennallisista kustannuksista. Tilanneanalyysiin voi saada enintään 10.000 euroa ja kehityshankkeeseen enintään 100.000 euroa. Ennakkona voi saada maksimissaan 70 prosenttia.


Tästä pääset suoraan ELY-keskuksen sivuille:

https://www.ely-keskus.fi/web/ely/poikkeusrahoitus


PK-YRITYKSET JA MIDCAP-YRITYKSET, JOTKA TYÖLLISTÄVÄT 6 - 250 HENKEÄ


Business Finlandista voivat hakea rahoitusta Suomessa toimivat pk-yritykset (oy, oyj, ay, ky, osk), joilla on 6-250 työntekijää sekä midcap-yritykset, joiden liiketoiminta on kärsinyt koronavirustilanteesta. Rahoitus on tarkoitettu uusien tuotteiden tai toimintatapojen kehittämiseen, mutta ei menetetystä myynnistä aiheutuneisiin tappioihin. Rahoitusta on saatavilla kahta erilaista: esiselvitys ja kehittämisrahoitus. Yritys ei voi hakea molempia rahoituksia samanaikaisesti.


Tästä pääset suoraan Business Finlandin sivuille:

https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus/hairiotilannerahoitus


Lisää infoa ja vastauksia kysymyksiin löydät myös näiltä sivuilta:


Työ- ja Elinkeinoministeriö

https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronasta-ja-yritysrahoituksesta


Suomen Yrittäjät:

https://www.yrittajat.fi/uutiset/623596-yrittaja-tassa-lahteet-rahoituskanaviin-ohjeet-ovat-vaihdelleen-pitkin-matkaa-nyt#b61d6571


331 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page